Sobretot persones
La Covid-19 ha actuat amb una virulència inusitada en el col·lectiu de les persones grans institucionalitzades, ja de per si d’una fragilitat especial. Possiblement, la gent gran esdevé un dels sectors més vulnerables davant del confinament i els seus efectes mentals i emocionals.
Els experts remarquem el sentiment de por que sent la persona gran i sobretot els pacients que estan a l’hospital. La sensació d’aïllament, la pèrdua de l’autonomia i també la no connexió amb la resta de persones, especialment familiars, generen situacions d’angoixa i malestar emocional.
Totes aquestes circumstàncies, fan que els professionals pal·liem la situació, posant a l’abast noves tecnologies i noves maneres de fer.
Una de les inquietuds de tots nosaltres, professionals del Nhe, és que cada persona mantingui el contacte amb els seus estimats. Per això, és important estar connectats, mitjançant videotrucades o trucades al mòbil, si el pacient en disposa i escoltar els seus problemes, les seves necessitats / demandes i intentar cobrir-les entre tots.
Tot això fa que les persones estiguin molt més tranquil·les i puguin passar el confinament de manera més adequada psicològicament i emocionalment.
Els professionals del Nou hospital evangèlic, molt sensibles a aquesta situació, hem creat un equip de suport, per atendre les necessitats de comunicació pacient/família i mantenir un lligam estret, perquè ningú se senti abandonat.
Les persones grans, especialment les que presenten deteriorament cognitiu o demència, poden estar més ansioses, irritables, estressades, agitades, desorientades o absents quan estan confinades.
En aquestes situacions, és fonamental mostrar suport continuat, transmetre calma i tenir paciència.
En tot moment, intentem que la persona estigui ben informada de cada situació i el motiu de no poder rebre visites. Ho repetim tantes vegades com faci falta, amb paraules que puguin entendre, sempre amb respecte.
Facilitem el contacte virtual freqüent amb els familiars i intentem sempre que és possible treballar en grups reduïts i amb afinitat. Fem coses que il·lusionin i els distreguin. Que passin el temps de la manera més agradable possible.
Aquí us compartim uns consells per al benestar emocional de tothom:
- Hem de ser positius dins la incertesa.
- Adaptem el nostre entorn, que sigui saludable, agradable, còmode, afable.
- És una situació passatgera que hem de viure-la, de la millor manera possible.
- Pensaments positius generen sensacions positives, alimentar també la nostra salut mental ens ajudarà a viure aquest impàs.
- Pautem-nos una rutina diària, això ens donarà un punt d’inici, de partida per a gestionar millor aquesta situació.
Tenim una gran capacitat d’adaptació i recordem que no estem sols, milers de llums es veuen a cada finestra, nit rere nit, oferint-nos altres realitats.
Ens ha tocat viure aquest temps, aquesta etapa, i hem de fer-ho per a continuar avançant.
Res és etern, ni l’alegria ni el dolor, i això passarà i sí, ens canviarà, potser és un moment per a reflexionar i adaptar-nos als canvis que a partir d’ara poden sobrevenir.
No perdem l’esperança, ni la solidaritat ni la força…
Les abraçades i els petons no caduquen, tornarem a trobar-nos.
Endavant, mirem sempre endavant.
Àngels Bovet
Psicòleg Clínic Nhe
Comencen els treballs municipals que permetran la construcció del nou Nhe al Poblenou
L’Ajuntament inicia les obres d’enderroc de l’edifici que hi ha al solar on es construirà el nou centre sanitari, al carrer Ciutat de Granada.
Amb una inversió de prop de 16M€, tindrem 190 places sociosanitàries i estarà finalitzat a la primavera de 2023.
El 16 de novembre l’Ajuntament de Barcelona iniciava l’enderrocament del darrer edifici que hi ha al solar on s’edificarà el nou Hospital Evangèlic de Barcelona al carrer Ciutat de Granada, al districte del 22@, en plena superilla del Poblenou. Les obres d’enderrocament s’allargaran fins a mitjans de gener del 2021 i està previst que el nou hospital es pugui inaugurar a la primavera del 2023. La nova seu del Nhe serà un edifici de 10.000 metres quadrats repartits en sis plantes i suposarà una inversió de 16 milions d’euros. El nou edifici respectarà la façana que queda dreta i que està protegida de les antigues cotxeres d’autobusos.
D’aquesta manera, volem compensar el dèficit de places d’atenció sociosanitària que hi ha als districtes de Sant Martí, Sants i Ciutat Vella amb una capacitat per uns 190 llits.
L’inici de les obres serà possible després que l’Ajuntament de Barcelona doni compliment a l’acord de compra de la nostra actual seu, al carrer Camèlies, 15-17, mitjançant un expedient d’expropiació a preu pactat i per un import de 8,759 M€, com fan referència La Vanguardia i Protestante Digital en sengles articles. Aquest acord també contempla que l’Hospital pot romandre i seguir funcionant fins que el nou edifici del 22@ estigui completament finalitzat. Un cop es faci el trasllat, la seu actual del carrer Camèlies es convertirà en un institut i una escola pública.
El nostre nou edifici tindrà un règim de concessió administrativa de 50 anys. El Patronat de la Fundació Hospital Evangèlic va concloure que aquesta era la millor via per a poder finançar el projecte però confia a poder refer patrimoni abans que finalitzi la concessió.
El projecte compta amb el reconeixement del Consorci Sanitari de Barcelona que ha reconegut l’operació de la venda de les instal·lacions actuals com una mostra de la generositat del poble evangèlic i del seu compromís al servei a tota la ciutat.
Mentre durin les obres de construcció, continuem amb allò que ens omple i caracteritza, treballar dia a dia per oferir atenció sanitària des d’una concepció holística de la persona, atenent les necessitats, no tan sols físiques sinó també psicològiques, socials i espirituals de les persones. En definitiva, esforçant-nos a ser un hospital on persones cuiden de persones.
Realitat virtual aplicada a la rehabilitació
La Realitat Virtual és la simulació d’espais i entorns creats per ordinador en els que la persona s’endinsa, gràcies a unes ulleres, i interactua amb les seves mans i el seu propi moviment.
Aquesta tecnologia ja no pertany tan sols al món dels videojocs, ja fa uns anys que es desenvolupen solucions educatives i en l’àmbit de la salut, especialment en psicologia.
El 2019, el Nhe va arribar a un acord de col·laboració amb la Universitat de Barcelona per tal d’ajudar els alumnes de l’assignatura de Realitat Virtual del 4 curs del Grau de Fisioteràpia. Es tracta de visitar-los a principi i final de curs, primer per aportar-los la nostra visió de com haurien de ser les solucions en Realitat Virtual per a la rehabilitació en fisioteràpia, i segon per analitzar i avaluar les propostes fetes pels alumnes.
El passat 1 d’octubre, dos dels nostres professionals van assistir al Campus de Bellvitge en l’inici de curs. Ja és el tercer grup que visitem.
La Miriam Herrera, com a fisioterapeuta del Nhe, va exposar les necessitats a cobrir en un hospital d’atenció intermèdia segons la mena de pacients i tipologies de recuperació, i va exemplificar les millors maneres d’acostar-se a una solució d’aquest tipus parlant també de les dinàmiques.
Per part seva, l’Abel Gelabert, com a expert en comunicació i experiència en desenvolupament creatiu i storytelling, va oferir una orientació inicial sobre la narrativa, el procés d’aprenentatge dels pacients i l’experiència, el target, la jugabilitat i el disseny de nivells.
La classe. dirigida pel Dr. Isidre Navarro, professor de l’assignatura, va acabar amb uns minuts de preguntes i plantejaments inicials d’idees.
Nou hospital evangèlic al 22@: ja tenim la llicència d’obres
Aquest mes de setembre de 2020, l’Ajuntament de Barcelona ens ha concedit la llicència d’obres pel projecte del nostre nou hospital al 22@, concretament al carrer Ciutat de Granada, 118, en plena superilla del Poblenou.
El dimarts, 30 d’abril de 2019, va tenir lloc la signatura de la concessió del terreny per a l’edificació del nou Nou hospital evangèlic i durant tot aquest temps hem treballat de valent projectant el nou hospital que volem que sigui un referent, en el qual persones cuiden de persones.
Per això, l’edifici projectat de 10.000 m², de 6 plantes, amb capacitat per a 190 llits serà un espai saludable, funcional i terapèutic. El gran esforç de disseny ha estat sobretot, en crear un entorn càlid i humà en el qual atendre a més de 2.300 pacients anuals en règim d’hospitalització.
Molt important per a nosaltres també és el fet destacable que el nostre nou Nhe, vindrà a cobrir una important necessitat en aquesta part de la ciutat, millorant el plànol assistencial sanitari al Poble Nou amb una gran mancança actual en atenció intermèdia i especialment, en persones grans, recolzant també la tasca d’altres hospitals d’aquesta part de Barcelona.
D’altra banda, el 9 de maig del 2019, signàvem un acord amb l’Ajuntament per tal que el destí final del nostre actual Hospital fos una Escola de Primària. L’operació, anunciada pocs dies després per l’Ajuntament, amb ressò en diferents mitjans de comunicació i tancada per un valor de quasi 9 milions d’euros, proporcionarà a la Vila de Gràcia una solució social i educativa de gran necessitat. Finalment, en l’actual Nhe s’ubicaran una escola i un institut.
Ens omple d’alegria veure més a prop la realitat de poder donar servei a la ciutat per partida doble.
Preveiem iniciar la construcció no més tard de finals de gener del 2021 i traslladar-nos al nou edifici en la primavera del 2022.
Un airbag pel sistema sanitari nacional · WEBINAR
El pròxim dimecres, 10 de juny, a les 11 del matí, Patricio Martínez, co-fundador de PMMT Arquitectura presentarà presentarà una nova tipologia d’arquitectura sanitària per a contingències especials a una taula d’experts sanitaris entre els quals es troba la gerent del Nhe, Reyes Gualda.
L’enfrontament a la pandèmia global que s’ha propagat a gran velocitat per tot el món ha col·locat als sistemes sanitaris davant un gran desafiament, PMMT Arquitectura, empresa amb àmplia experiència en el disseny d’equipaments sanitaris avançats, ha desenvolupat l’I-COVID PMMT HOSPITAL SYSTEM com a resposta.
Aquesta nova tipologia sanitària hiperflexible i eficient pensada per a romandre en el temps i formar part de la xarxa sanitària permet alliberar parcialment a la resta del sistema, perquè aquest pugui continuar ocupant-se de les altres patologies a les quals s’enfronta diàriament.
Aquí podeu registrar-vos de forma gratuïta per gaudir del webinar.
Nou hospital evangèlic ante la pandemia de CoViD-19
Comenzamos a recorrer un camino incierto, con retos aún difíciles de prever. La pandemia por el SARS-CoV-2 nos plantea a los hospitales, formando parte de esta sociedad ahora inquieta, cuestiones que quizá van a exceder los proyectos que hemos preparado para dar respuesta a este nuevo problema. Como personas tenemos una capacidad de anticipación lineal, de que las cosas cambien cada día de manera constante, pero en el mundo en el que ahora vivimos los cambios son exponenciales, multiplicándose rápidamente y resultándonos casi imprevisibles. Aunque estamos apenas iniciando juntos el avance entre esta incertidumbre, cuando de momento cada día es peor que el anterior pero mejor que el que vendrá, quiero expresar públicamente mi felicitación por la respuesta y adaptación del equipo del Nou hospital evangèlic.
Me siento muy orgulloso de la actitud y compromiso del personal de limpieza, de cocina, de lavandería, de administración y atención al usuario, de documentación, de mantenimiento, del equipo de rehabilitación, de atención espiritual, de psicología, de trabajo social, de radiología, de laboratorio, de medicina, de enfermería y auxiliares, de recursos humanos, de las decenas de voluntarios… En definitiva, de todas y cada una de las personas que, aún en esta nueva situación, mantienen su optimismo y ganas por hacer su labor lo mejor que pueden con los recursos de que disponen. Gracias por ofrecer cada día respuestas. Gracias por trasladar cada día vuestras preguntas. “Personas que cuidan personas”. Sólo eso somos. Todo eso somos.
De igual manera, me sigue conmoviendo la lección de entereza y resiliencia que, día a día y pase lo que pase, nos da la generación que tenemos el deber y el honor de cuidar y, a veces, curar. Tenemos la responsabilidad, ahora más que nunca y también entre todos, de velar porque no sean desfavorecidos ni discriminados por cuestiones de edad.
Quiero también agradecer a los familiares de los pacientes ingresados su comprensión por las restricciones decididas para intentar contener la progresión global de la pandemia. En los próximos días nos comunicaremos con ustedes para hacerlo personalmente y ofrecerles alternativas de contacto con sus personas queridas.
Por último, fuerza y ánimo para los compañeros de todos los recursos sanitarios. Yo también tengo la certeza de que, juntos, venceremos este problema. Y, de esa misma manera, no sólo éste sino cuantos nuevos problemas nos vayan a aparecer en el futuro.
Cèsar Obiol
Director clínic Nhe
Noticies
Troba’ns
Nou hospital evangèlic
camèlies 15-17 08024 barcelona
Informació 93 285 99 55
Petició d'hora 93 285 99 55