Sobretot persones
La Covid-19 ha actuat amb una virulència inusitada en el col·lectiu de les persones grans institucionalitzades, ja de per si d’una fragilitat especial. Possiblement, la gent gran esdevé un dels sectors més vulnerables davant del confinament i els seus efectes mentals i emocionals.
Els experts remarquem el sentiment de por que sent la persona gran i sobretot els pacients que estan a l’hospital. La sensació d’aïllament, la pèrdua de l’autonomia i també la no connexió amb la resta de persones, especialment familiars, generen situacions d’angoixa i malestar emocional.
Totes aquestes circumstàncies, fan que els professionals pal·liem la situació, posant a l’abast noves tecnologies i noves maneres de fer.
Una de les inquietuds de tots nosaltres, professionals del Nhe, és que cada persona mantingui el contacte amb els seus estimats. Per això, és important estar connectats, mitjançant videotrucades o trucades al mòbil, si el pacient en disposa i escoltar els seus problemes, les seves necessitats / demandes i intentar cobrir-les entre tots.
Tot això fa que les persones estiguin molt més tranquil·les i puguin passar el confinament de manera més adequada psicològicament i emocionalment.
Els professionals del Nou hospital evangèlic, molt sensibles a aquesta situació, hem creat un equip de suport, per atendre les necessitats de comunicació pacient/família i mantenir un lligam estret, perquè ningú se senti abandonat.
Les persones grans, especialment les que presenten deteriorament cognitiu o demència, poden estar més ansioses, irritables, estressades, agitades, desorientades o absents quan estan confinades.
En aquestes situacions, és fonamental mostrar suport continuat, transmetre calma i tenir paciència.
En tot moment, intentem que la persona estigui ben informada de cada situació i el motiu de no poder rebre visites. Ho repetim tantes vegades com faci falta, amb paraules que puguin entendre, sempre amb respecte.
Facilitem el contacte virtual freqüent amb els familiars i intentem sempre que és possible treballar en grups reduïts i amb afinitat. Fem coses que il·lusionin i els distreguin. Que passin el temps de la manera més agradable possible.
Aquí us compartim uns consells per al benestar emocional de tothom:
- Hem de ser positius dins la incertesa.
- Adaptem el nostre entorn, que sigui saludable, agradable, còmode, afable.
- És una situació passatgera que hem de viure-la, de la millor manera possible.
- Pensaments positius generen sensacions positives, alimentar també la nostra salut mental ens ajudarà a viure aquest impàs.
- Pautem-nos una rutina diària, això ens donarà un punt d’inici, de partida per a gestionar millor aquesta situació.
Tenim una gran capacitat d’adaptació i recordem que no estem sols, milers de llums es veuen a cada finestra, nit rere nit, oferint-nos altres realitats.
Ens ha tocat viure aquest temps, aquesta etapa, i hem de fer-ho per a continuar avançant.
Res és etern, ni l’alegria ni el dolor, i això passarà i sí, ens canviarà, potser és un moment per a reflexionar i adaptar-nos als canvis que a partir d’ara poden sobrevenir.
No perdem l’esperança, ni la solidaritat ni la força…
Les abraçades i els petons no caduquen, tornarem a trobar-nos.
Endavant, mirem sempre endavant.
Àngels Bovet
Psicòleg Clínic Nhe