3er SIMPOSIO D’ARQUITECTURA de L’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES)
Aquest passat mes de Novembre es va celebrar el 3er SIMPOSIO DE ARQUITECTURA de l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES) celebrat a les instal·lacions Roca Barcelona Gallery i en el que es varen dur a terme diferents taules rodones a l’entorn dels canvis en el sector de la arquitectura sanitària.
En una de les taules de debat, anomenada “Els dissenys dels espais sanitaris centrats en les persones” va participar en representació del Nou Hospital Evangèlic, la Rosa Lopez, infermera i membre del Patronat del Nou Hospital Evangèlic i formadora en la humanització de la cura, juntament amb Albert Vitaller, arquitecte i soci de Vitaller Arquitectura i Marc Marcos, Director General de la constructora Serom.
Un dels temes claus tractats va ser, la necessitat de unir l’atenció centrada en les persones i el disseny basat en les persones. En definitiva, com ens tracten els edificis en els que ens allotgem. Es va incidir en que cal passar del “pensar que una cosa està bé” a “saber que una cosa està bé”.
És del tot evident que els espais poden influir en la salut dels pacients i en els treballadors de la salut, tal com va comentar la Rosa Lopez. Per això en la construcció del nou Hospital d’Atenció Intermèdia el disseny d’espais s’ha analitzat amb molta cura per tal que sigui accessible, confortable i segur. Alhora sabem que això es pot traduir en estades més curtes dels pacients, menys despeses d’hospitalització i en major satisfacció per a totes les parts implicades.
També es va posar èmfasi en la humanització en els hospitals i fins a quin punt, aquesta humanització més o menys real acaba repercutint en el pacient. Es va comentar que la humanització mes important es aquella imperceptible, que moltes vegades és la més cara i va més enllà de pintar parets o posar quadres més bonics. La humanització no pot ser en cap cas una moda decorativa i passatgera.
Detalls com introduir vegetació que estigui en contacte amb els pacients pot baixar la pressió arterial, la reducció de la contaminació acústica fa disminuir els nivells d’estrès, la inclusió de distraccions positives ajuda a la relaxació…aquests son alguns exemples d’humanització que gairebé no es veuen, però que tenen uns efectes molt positius.
La Rosa Lopez també va fer esment de la importància de la participació del professionals de base en el disseny i que poques vegades es demana la seva participació en el moment de discutir el disseny d’espais d’ús quotidià.
En el Nou Hospital Evangèlic s’ha fet una feina d’investigació a consciencia preguntant tant a pacients com a treballadors de tots els departaments per tal de veure les seves necessitats i aconseguir assolir un projecte en comú. El resultat d’aquesta feina s’ha presentat en el Congrés d’Infermeria, INVESTEN, al que hem estat convidats.
El nou edifici del Nhe es posarà en marxa el 2 trimestre del 2023.